I sommar blir det scenkonst i det fria på en rad länsteatrar. Det känns fortfarande långt till dess, men här kommer ändå några tips! Norrdans gör Stuff In The Park i samarbete med fyra nordiska koreografer, Västanå Musik & Teater spelar Herr Arnes Penningar, Västerbottensteatern sätter upp klassikern Spelman på taket, Norrbottensteatern spelar Richard III som clownföreställning och Estrad Norr ger En musikalisk fantasi om Lapp-Nils vid Döda fallet i Ragunda.
Norrdans presenterar Stuff In The Park i samarbete med fyra nordiska koreografer som en sommarturné med premiär den 24 maj. Du kommer till en park. Det är grönt och inbjudande. Sommaren är här och parken känns som målad i neon. Du möts av ett gäng dansare som lotsar runt dig till olika hörn av parken. Där får du uppleva fyra helt unika dansverk, av Nordens just nu mest intressanta koreografer. Bland knoppande blommor, frisk luft och sommarvibbar uppstår dans och koreografi i världsklass. Fyra nordiska koreografer i ett avskalat men blommande format: norska Ingrid Berger Myhre, svenska Philip Berlin, danska Sigrid Stigsdatter och finska Janina Rajakangas.
Efter premiären den 24 maj befinner sig kompaniet på turné norra Sverige t.o.m. den 5 juli, men gör även avstickare söderut. Den 31 maj och 1 juni uppträder de på Internationales Kultur Centrum ufaFabrik i Berlin och lördagen den 15 juni kommer de till Konsthall C i Stockholm. Se Norrdans hemsida för mer info, speldatum och platser! Läs gärna mer om parkdansen Stuff In The Park i en text av Anna Öun som är marknadsförare på Norradans här.
Västanå Musik & Teater gör i sommar Herr Arnes Penningar, efter Selma Lagerlöfs berättelse med premiär på midsommardagen den 22 juni.
Herr Arnes penningar är en spännande spökhistoria som bygger på en verklig händelse som utspelar sig i Bohuslän den kalla vintern 1586. Det är en tid av mycket oro i samhället, ständiga krig mellan Sverige och Danmark-Norge och dessutom underliggande religionskonflikter mellan katolicismen och den lutherska reformationen. Den lutherska prästen Herr Arne och hela hans familj blir mördade och mördarna kommer undan med Herr Arnes stora penningkista av ek… Men de döda vaknar till liv, sådana brutala mord måste uppklaras och brottet hämnas. Det blir ett övernaturligt, psykologiskt grymt spel med naturen som relief, då isen har lagt sig hårdare än vanligt och trots islossning på andra ställen vägrar den gå upp. Först måste mördarna bli funna och straffade.
Manus och regi av Leif Stinnerbom. Musik av Magnus Stinnerbom. Föreställningen spelas t.o.m. 7 september. Läs mer och boka dina biljetter På Västanå Teaters hemsida här.
Västerbottensteatern sätter upp klassikern Spelman på taket i Medleforsparken i Skellefteå den 12 juni-14 juli. Medverkar gör Reuben Sallmander som fadern Tevje och hela 23 skådespelande, sjungande och dansande personer, varav 14 stycken är amatörer – både barn och vuxna. Musikalen är en klassiker från 1964 som satts upp om och om igen runt om i hela världen, men den har nu fått en extra samtidsaktualitet i och med kriget i Ukraina då den judiska byn i pjäsen terroriseras av ryssar, som i slutet tvingar bort dem från sina hem.
Musikalen utspelar sig 1905 i Anatevka, en fiktiv shtetl (judisk by) i det judiska bosättningsområdet i Tsarryssland som idag hör till Ukraina. Huvudpersonen Tevje kämpar för att bevara de judiska traditionerna gentemot döttrarnas strävan och vilja att gifta sig med män som de själva valt. Denna familjekonflikt utspelar sig mot en bakgrund av yttre oroligheter och förföljelser av judar. Det är en aktuell berättelse som trots att den utspelar sig för över 100 år sedan, lika mycket handlar om världen idag med ökad antisemitism och krig och förföljelse i länder runt omkring oss. Läs mer och boka på Västerbottensteaterns hemsida här.
Norrbottensteatern spelar Richard III som clownföreställning sommaren 2024. Ja, det är Shakespeares klassiska pjäs om en galen kung – som nu blir en galen clownföreställning.
Richard, hertig av Gloucester, är sugen på att bli kung av England. Tyvärr är det så många människor han måste mörda för att tronen ska tillfalla honom. Sedan ska han lyckas gifta sig med hustrun till en av dem som han mördat. Och mörda henne för säkerhets skull. Och hennes barn. Och sedan mörda alla sina vänner, deras vänner, deras vänners brevvänner och överhuvudtaget alla han får syn på. Till slut står han ensam kvar i röd clownnäsa och ropar ”en häst, en häst, mitt kungarike för en häst”. Men det finns inga hästar, för han har mördat alla. Sommaren 2019 satte Claes Åström upp Shakespeares odödliga kärlekssaga Romeo och Julia som clownföreställning. Fem år senare återvänder han till Norrbotten med en ny Shakespeareuppsättning. Föreställningen spelas på Hägnan i Luleå och på turné i Norrbotten 8 juni – 15 juli. Håll ögonen öppna för biljettsläpp!
Läs en intervju med regissören Claes Åström av Norrbottensteaterns Andrea Thür, där Claes beskriver pjäsen som ”en studie i maktspel och maktbegär” och om att Shakespeare också brukade låta clowner spela vissa roller – här.
Estrad Norr sätter upp En musikalisk fantasi om Lapp-Nils vid Döda fallet i Ragunda i sommar igen efter publiksuccén förra året. I föreställningen om Lapp-Nils möter vi spelmannen Nils Jonsson från Jämtland. En legend under sin livstid. Men ännu idag lever hans låtar vidare bland folkmusiker i hela Sverige. Föreställningen genomsyras av musik och dans. Vi möter ett svunnet Jämtland med sockenlappar, torpare och storbönder. Men även änglar och djävlar. Och vid randen av Döda Fallet rasar en kamp mellan himmel och helvete om spelmannens själ, om synd och rening. Och rätten till musiken.
Uppsättningen är en av Estrad Norrs största satsningar någonsin och kan beskrivas som ett genreflytande drömspel med skådespelare, dansare och musiker på scen. Föreställningen spelas 26 juni–7 juli 2024. Manus och regi av Martin Lindberg. Musikalisk ledare är Leif Ottosson. Läs mer på Estrad Norrs hemsida.
Bilden överst: Norrdans. Stuff In The Park. Foto: Lia Jacobi.
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!