Estrad Norr – teater är länets teater åt 127 000 människor, bosatta i Jämtland och Härjedalen. Startad 1997 är den med sina nitton år tonåringen i länsteatersamlingen där en del nu nått medelåldern. Inte bara en av de yngsta utan också en av de minsta, med tre personer anställda. Estrad Norr – teater har ingen fast ensemble men en hel del trogna medarbetare som gärna återkommer till teatern med jämna mellanrum.
Estrad Norr – teater vill verka för ett öppet teaterklimat, samverka med andra aktörer och värna om de lokala mötesplatserna som är så viktiga för verksamheten.
I januari 2017 lämnar scenkonstchefen Yngve Nordin sin tjänst som han haft i fyra år. I mars efterträds han av Malin Hülphers.
Läs gärna Yngves krönika om sitt arbetet på Estrad Norr – den lilla teatern med det stora uppdraget – här.
Estrad Norrs föreställningar hösten 2016:
När blir det snart?
En föreställning för 4-5 åringar som handlar om väntan åkte på turné i Jämtlands län hösten 2016. Och 30 föreställningar och 330 mil senare kan det konstateras att barnen varit lyriska över att få kliva in i denna magiska värld där skor kan dansa, tiden gömma sig och väntan kan bli lite kortare… Med Malin Tengvard och Tomas Engström. Läs mer
Konsten att älska utan att dö
Hösten 2016 regisserade Olle Törnqvist Konsten att älska utan att dö, en specialskriven pjäs av Emma Broström, för ett samarbete mellan Teater Barda och Estrad Norr teater. Medverkande skådespelare är Robert Fransson och från Teater Barda; Björn Högberg.
”För sjutton år sen fick jag en berättelse i min hand som handlade om ett möte mellan en nyskild affärsman mitt i livet och en ung man som letade efter sin döda pappa. En historia som funnits med mig sedan dess.
När jag för några år sedan mötte Teater Barda ramlade bitarna på plats. Här fanns kunnandet, viljan och visionerna för att ge sig i kast med skildringar av livet ur andra perspektiv än dom vi är vana vid. Berättelser från gränslanden. Att sen grammisvinnarna Amason står för musiken är ju nästan för bra för att vara sant!”
Olle Törnqvist, regissör
Lillebror och Karlsson på taket
Musikteatern vid Estrad Norr satte under hösten 2016 upp Lillebror och Karlsson på taket igen, som spelades för låg- och mellanstadiet i Jämtlands län och sedan gav sig ensemblen ut på en två veckors turné i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Läs mer
Våren 2017 är följande föreställningar aktuella på Estrad Norr:
TÖRNROSA – den enda sanna kärlekens tid
Detta är en pjäs om romantik, taktik, tidsanda och det mod som krävs för att våga älska… Handlingen tar sin början när den undersköna prinsessan Törnrosa har sovit i hundra år och nu ska väckas till liv igen av ”den enda sanna kärlekens kyss” – men nånting är fel, var är prinsen?
TÖRNROSA – den enda sanna kärlekens tid av Manda Stenström, i regi av Jonas Nilsson, spelas för länets högstadieelever med repstart 9 januari, premiär 24 februari och turné fram till mitten på maj. På scenen ser vi Ellen Hennig, Madeléne Evertsson, Malin Tengvard och Anders Öhrström. Läs mer
Bardas 10 Budord
2017 är Teater Bardas tionde verksamhetsår som scenkonstgrupp. Det uppmärksammas genom föreställningen Bardas 10 Budord, ett scenkonststycke som sammanfattar vilka Teater Barda är, vad gruppen står för och ger publiken Bardas 10 budord. Föreställningen blandar Teater Bardas olika scenkonstuttryck och skapas som vanligt med avstamp i skådespelarnas egna tankar, erfarenheter och uttryckssätt. På scenen ser vi alla 11 skådespelare och dansare i Teater Barda. Regi av Henrik Ögren.
Teater Barda är en scenkonstgrupp där skådespelarna har uppenbara artistiska drag och dessutom ett handikapp, en utvecklingsstörning, ett funktionshinder eller vad man nu vill kalla det. Skådespelarna arbetar halvtid på Estrad Norr och Teater Barda har varit verksamma i 9 år och har snart spelat 450 föreställningar på turné i främst Jämtland och Härjedalen, men även i resten av Norrland och Sverige. Två filmer med Teater Barda har visats på SVT, senast sommaren 2015 då De sociala kongresserna visades i ”K-Special”. Läs mer
PLUPP – aktejoejkespiele, en jojkikal
Musikteatern vid Estrad Norr bedriver ett interregionalt sapmi/nord projekt hela 2017.
Plupp är en liten figur med blått hår som bor på fjället. Han är egentligen osynlig för oss människor, förutom för dem som tror på honom. I författarinnan Inga Borgs värld är han synlig som det blå man kan se som en skiftning över den smältande snön på fjället om våren. Han kan vara synlig på hösten, när löven skiftar i gult och orange och höststormarna får fjällbjörkarna att svaja. Då är det nämligen hans halsduk som syns som ett löv.
Manus är skrivet av av Cecilia Persson, i regi av Haukur Gunnarsson. Med skådespelare från samiska teatern Åarjelhsaemien Teatere, samt två musiker från Estrad Norr: Hilde Stensland, Marte Fjellheim Sarre, Nils Rune Utsi, Stefan Vidmark och Tomas Nyqvist. Produktionen är ett Interreg Nord samarbete mellan Åarjelhsaemien Teatere och Estrad Norr, samarbetspartners är även SÁMI nasunála teáhter och Nord Universitetet avd Levanger. Med stöd från den europeiska regionala utvecklingsfonden. Läs mer
Potatishandlaren
Sommaren 2017 drar Estrad Norr ut på turné med sin lastbil och spelar Potatishandlaren av Lars Molin. Teatern planerar att spela 10 föreställningar med ambitionen att nå länets alla kommuner. Läs mer
Läs gärna scenkonstchef Yngve Nordins krönika om sitt arbetet på Estrad Norr – den lilla teatern med det stora uppdraget – här.
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!