Vi på ung scen/öst – Östgötateatern är glada att få välkomna er alla till vårmöte hos oss i Linköping och Norrköping den 22-24 april med tema barn och unga.
Nu under våren har vi två produktioner, som spelas för barn och unga i hela Östergötland, och under vårmötet kommer ni att få se båda föreställningarna:
Revolution (från 10 år) är en modern saga om de band vi har till andra och om det svåra och underbara i att våra öden hela tiden är flätade och knutna samman. Systrarna Trifa, Helin och Arazo är sammanflätade i håret. De lever, äter, andas, sjunger och sover ihop. Men något i Trifa vill vara fri. Så en natt klipper hon av sitt hår från systrarnas och flyr mot den lockande friheten bortom horisonten.
Dramatikern Dimen Abdulla har skrivit denna kärleksfulla och lekande skildring av syskonskap och separationer, som öppnar dörrarna till en livets och identitetens egen fantasifulla frisörsalong. Malin Axelsson gör sin sista säsong som konstnärlig ledare för ung scen/öst, innan hon tillträder som konstnärlig ledare för Radioteatern. Nu avslutar hon sin tid hos oss med att regissera Revolution.
True Colors (från 13 år) är en berättelse om hur klass och rasism ställer den första förälskelsen mot kärleken till en mamma. Larisa har MVG i alla ämnen, tävlingsdansar och svälter sig för att få den perfekta kroppen. Att göra mamma stolt är det viktigaste i världen. En dag träffar Larisa Rashid, som ger henne tusen flygande fjärilar i kroppen. Allt är som en dröm – enda tills Larisa förstår att hennes mamma inte tänker tillåta relationen.
Med ett explosivt och rättframt språk visar dramatikerdebutanten Lidija Praizović hur begär, kropp och känslor hör samman med politik i en föreställning som kommer publiken nära inpå huden i klassrummen. Direkt efter avslutad föreställning leder ung scen/östs pedagog, Layal Wiltgren, ett samtal med eleverna om de frågor om klass och rasism som föreställningen väcker. Layal disputerade i fjol vid Tema Barn vid Linköpings universitet med avhandlingen ”Stolt! Om ungdomar, etnicitet och gemenskap” och arbetar under våren med True Colors.
Vi är också glada och stolta att berätta att vår föreställning Rose Rose Rose har blivit uttagen att spela på Scenkonstbiennalen 26-28 maj i Malmö.
Rose Rose Rose hade premiär den 31 januari 2014 och blev en av ung scen/östs största kritiker- och publiksuccéer. Vi kan nu återigen bjuda in publiken till Roses innersta hemligheter och tankar, in i djupet av flickgarderoben bland smink, modeller, Justin Bieber, bantningstips, Hollywood, idoltävlingar, våld, kärlek och sex. Rose spelas av tre manliga skådespelare i en föreställning som omförhandlar rätten till det sköra, känsliga, gulliga och rosafärgade. Texten har utvecklats genom workshops och publika readings i Frankrike och Sverige 2008-2013 och är ett samarbete med det europeiska nätverket Labo/07 och SACD. Föreställningen är regisserad av Malin Axelsson och spelas på svenska, engelska och franska, men kan förstås av alla. Rose Rose Rose nominerades också till Svenska Teaterkritikers förenings pris 2014.
Ung scen/lab i samarbete med ATR Ung arrangerar en ung scen/manusfestival med nyskriven dramatik på ung scen/öst den 9-10 maj 2015. ung scen/lab är ett scenkonstlaboratorium för unga vuxna mellan 18 och 25 år. Deltagarna coachas av professionella konstnärer och skådespelare till att utveckla sina talanger och möta sin unga publik. Säsongen 2014-2015 fortsätter ung scen/lab att arbeta med deltagarna från föregående år och ge dem möjlighet att vidareutveckla och utmana sitt skrivande under handledning av AnnaLina Hertzberg. Deltagarnas dramatiska texter från säsongen 2013-2014 sätts under året upp av ATR Ung-grupper över hela landet. Dessa uppsättningar kommer till ung scen/manusfestival den 9-10 maj på ung scen/öst.
Utöver dessa projekt jobbar ung scen/öst vidare med ung scen/akademi. Det är ett scenkonstprogram för skolor och fria aktörer i Östergötland, som syftar till att öka kunskapen om scenkonst hos elever, lärare och skolpersonal samt att nå nya och eftersatta publikgrupper. Förhoppningen är att fler barn och unga i Östergötland blir mer teatervana och att ett första intresse av konst och kultur har möjlighet att väckas. Projektet öppnar upp teaterhuset på olika sätt genom extraarrangemang i anslutning till föreställningarna såsom bakom kulisserna – visningar, klassrumsbesök, lärar- och rektorsträffar, lovaktiviteter och teaterskola. Målgruppen får se teater, får kunskap och fördjupning och kan själv delta och skapa. ung scen/akademi fick tre-årigt stöds av Kulturrådet och har nu blivit en del av ung scen/östs ordinarie verksamhet.
Under vårmötet 22-24 april inleder Malin Axelsson med en introduktion om ”Barn och unga”:
Vuxenteaterns problem
Hur kan scenkonst för barn och unga bidra till institutionsteaterns utveckling? Malin Axelsson berättar om vuxenteaterns problem och varför svensk vuxenteaters förakt för det barnsliga är en fara för institutionsteaterns framtid. Hon pratar också om de stora demokratiska bristerna i distributionen av skattefinansierad professionell scenkonst för barn och unga. I dag kan ett barn gå igenom en hel skolgång utan att få tillgång till en enda teaterupplevelse genom skolan. Hur kan det vara så? Och vad kan vuxna göra åt det?
Och vi bjuds på en föreläsning av Layal Wiltgren:
Forskning möter scenkonst
Vad är barnperspektiv och hur skiljer det sig från barns perspektiv?
Hur kan vi integrera forskning i det dagliga arbetet med barn och unga och vad kan teoretiska perspektiv tillföra scenkonsten?
Varför ska scenkonst och forskning om barn och unga mötas?
Layal Kasselias Wiltgren, ung scen/östs pedagog uppmärksammar dessa frågor i sin föreläsning. Hon har disputerat i Tema barn, vid Linköpings universitet med den prisbelönade avhandlingen STOLT! Om ungdomar, etniciteter och gemenskaper. Studiens huvudfokus kretsar kring hur ungdomar i sitt vardagliga samspel på ett kreativt sätt uttrycker och därmed skapar etniciteter och fyller dem med innebörder. Med målet att komma nära ungdomarnas egna perspektiv bygger avhandlingen på ljudinspelningar där ungdomarnas egna samtal får stort utrymme. Läs mer om Layal Kasselias Wiltgren här
Inför vårmötet får ni gärna läsa vår bok Att delta på djupet! – Publikinteraktion i scenkonst för barn och unga. Boken går bra att beställa från oss på ung scen/öst.
Vi ser fram emot att träffa er alla och hälsar er varmt välkomna till ung scen/öst i april!
Malin Axelsson och Maria Björkman
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!