Länsteatrarna i Sverige, Assitej och Teatercentrum delar engagemanget för barnens rätt till kultur. Vi vill tillsammans arbeta för att stärka alla barns rätt till scenkonstupplevelser. Träffa oss gärna torsdagen den 6 februari kl. 10 i Kulturlyftets lounge på utställartorget på Folk och Kultur så berättar vi mer om vårt samarbete!
Dagens Samhälle publicerar idag, den 5 februari 2025, en debattartikel som Länsteatrarna i Sverige skrivit tillsammans med Teatercentrum och Assitej Sverige:
”De offentliga utgifterna för kultur minskar och scenkonstens möjligheter krymper. Vi är i dag långt ifrån att uppfylla de nationella kulturpolitiska målen om ”alla barn och ungas rätt till kultur”.
En enkätundersökning vi gjort med ett antal kommuner runt om i landet visar att under de senaste fem åren har de kommunala medlen för scenkonst i skolan minskat med 21 procent.
Inför Folk och kultur 2025, en plattform för dialog om kulturens roll i framtiden, står vi vid ett vägskäl: ska vi fortsätta att montera ned, eller ta vara på chansen att återinvestera i våra barns och ungas kulturella rättigheter?
Sverige har länge stoltserat med sitt engagemang för kulturens värde och tillgänglighet, där just scenkonst för barn och unga genom decennier varit internationellt erkänd som banbrytande och högkvalitativ. Scenkonst är ofta den första kontakten med kultur för många barn, och det är genom skolan alla barn kan nås jämlikt.
Regionteatrar, fria grupper och institutionsteatrar vittnar om krympande resurser och ökade krav på egenfinansiering, vilket leder till högre biljettpriser och minskade möjligheter att turnera. Myndigheten för kulturanalys (Myka) har redan rapporterat att barn från ekonomiskt utsatta familjer stängs ute från scenkonst. När kulturen blir en klassfråga, sviker vi våra grundläggande demokratiska värderingar.
Att skära ned på kultur är kortsiktigt och kostsamt. Kultur stärker barns och ungas utveckling, bidrar till bättre hälsa, ökar kreativiteten och skapar ett mer sammanhållet samhälle. En kultursektor som försvagas är ett samhälle som blir fattigare, inte bara ekonomiskt utan också själsligt. Om vi tillåter att scenkonsten marginaliseras, riskerar vi att skapa ett samhälle där färre röster hörs och viktiga berättelser försvinner.
Problemet kan inte fortsätta skyfflas över på regioner och kommuner. Staten måste säkra ett långsiktigt stöd till kultursektorn, särskilt den som riktar sig till barn och unga. Att ignorera barnkonventionens krav på barns rätt till kultur och fritid är inte bara ett svek eller en moralisk fråga, utan en juridisk skyldighet.
Mykas Kulturanalys 2024 rekommenderar att regeringen ”prioriterar åtgärder som tryggar barns och ungas rätt att möta en mångfald av konst- och kulturuttryck i skolan och på fritiden. Kulturanalys rekommenderar också regeringen att skapa förutsättningar för en ökad samverkan mellan kulturpolitiken och utbildningspolitiken.”
Det räcker inte med ord – konkreta åtgärder krävs nu. Staten måste återinvestera i kulturen, se till att den når alla barn och unga och säkerställa att skolorna får de resurser de behöver för att erbjuda scenkonst.
Om politikerna vill leva upp till sina löften om att stärka barns och ungas rättigheter, måste de också garantera deras tillgång till kultur. Scenkonst erbjuder en plattform för berättelser och perspektiv som annars riskerar att tystas. För barn och unga skulle detta innebära att en möjlighet att förstå sin plats i samhället och utveckla sin egen röst försvann. Därför måste scenkonstens lampor fortsätta att brinna.
Låt oss inte genom kortsiktiga besparingar underminera barns och ungas rätt till kultur. Det är dags att investera i framtiden – en framtid där scenkonst och kultur är en självklar del av varje barns liv.”
Michael Cocke, ordförande, organisationen ASSITEJ Sverige
Robert Uitto, ordförande, Länsteatrarna i Sverige
Theodor Ryan, ordförande, Teatercentrum
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!