Dalateaterns föreställning STÅL! handlar om ett Borlänge i förändring i början av 90-talet. Handlingen kretsar kring ett antal borlängebor och deras tillvaro, starkt förknippad med stålindustrin – SSAB. Pjäsen är skriven av Lucas Svensson, en av Sveriges mest spelade dramatiker. Regisserar gör Gagnef-bördige Lars Bringås. Det blir premiär den 5 oktober på Maximteatern i Borlänge, med efterföljande turné i regionen.
Vi blev väldigt nyfikna och kontaktade de konstnärligt ansvariga – dramatikern Lucas Svensson, regissören Lars Bringås och teaterchef Daniel Rylander – för att ställa några frågor.
Hej Lucas, Lars och Daniel! Vill ni berätta lite om föreställningen STÅL! Vad handlar den om?
– STÅL! är en föreställning som tar oss till bruksorten Borlänge under åren 1990–91; en tid präglad av stora samhällsförändringar, förklarar Lars Bringås, regissör. Handlingen kretsar kring invånarna och deras liv som är starkt förknippade med stålindustrin – SSAB. Samtidigt står staden inför en ny era – från bruksort till handelsstad – med invigningen av köpcentrumet Kupolen som ska bli ett nytt landmärke och symbol för förändringen.
– Pjäsen utforskar hur dessa människor påverkas av att leva i en stad som både är beroende av sitt industriella arv och samtidigt ska anpassa sig till en ny identitet som köpstad. STÅL! berör också bredare teman om hur förändring påverkar individen och samhället.
Hur kommer det sig att ni har valt att sätta upp den här föreställningen?
– Att vi har valt att sätta upp denna föreställning beror på dess starka lokala koppling och relevans, säger Lars Bringås, regissör. Berättelsen speglar inte bara Borlänges historia utan fungerar även som en allmängiltig skildring av en omvälvande period i Sveriges historia. STÅL! Iscensätter skiftet från det traditionella socialdemokratiska industrisamhället till en ny era präglad av konsumtion och tjänsteekonomi.
– Jag kan bara skriva under på detta, instämmer Daniel Rylander, teaterchef på Dalateatern. STÅL! famnar den specifika tiden i Borlänge, men berättar också en större historia om ett helt samhälle i förändring speglat genom några helt vanliga människor. För oss som länsteater är det såklart viktigt att både lyfta fram lokala berättelser, men också påstå något om den värld vi vill skildra och som vi vill presentera från scenen. För mig som teaterchef är det viktigt att vår publik känner sig sedd från scenen, ibland rent faktiskt men också i en överförd bemärkelse.
Hur har du, Lucas Svensson, som är dramatiker, arbetat fram berättelsen?
– Jag kommer delvis från trakten, min mor är född och uppvuxen i Borlänge av föräldrar som kom dit som flyktingar efter fortsättningskriget, så jag har en historia om Borlänge med mig, säger Lucas Svensson. – Men den andra delen för mig som inte bott här har jag fått ta del av bland annat genom intervjuer och research inom stort och smått som rör staden, som stadsplanering, skiften på SSAB, menyn på Clock, var man roar sig och gifter sig och var man begravs och också hur detta hänger ihop med Sveriges historia och utveckling etc. Där gäller det att gå till mötes med öppet sinne, staden är en plats jag hört berättas om och som jag nu skall uppleva och berätta något om. Det är ett litet ansvar.
Är det något särskilt ni vill berätta om, som ni tycker är speciellt för den här föreställningen?
– Musiken i föreställningen bygger till stor del på ljud som är inspelade i Borlänge, säger Lars Bringås. Ljuddesignern och kompositören Saemundur Grettisson använder sig av samplingsteknik för att skapa unika ljudlandskap. Han spelar in ljud från olika platser, inklusive SSAB, Kupolen och under stadsvandringar, för att sedan omvandla dem till musikaliska element och instrument. Denna kompositionsteknik skapar verkligen autenticitet och bidrar till en ljudande förankring till Borlänge och förstärker föreställningens koppling till platsen där den utspelar sig.
– För mig är manuskriptets episka kvaliteter något jag fäster mig särskilt vid, säger Daniel Rylander. Det är skrivet för att spelas av fyra skådespelare, men dessa fyra spelar ett stort antal roller. Det blir en vindlande resa över en tid, men det blir också ett starkt påstående om teatern som konstform där vi ges prov på hur skådespelare gestaltar och ger alla människor en röst, en röst de själva kanske inte har.
Ni spelar på Maximteatern i Borlänge, är det en ny scen för Dalateatern?
– Dalateatern spelar med jämna mellanrum på Maxim som en gästspelsscen, men det är sällan vi lägger en rejäl spelperiod där, berättar Daniel Rylander. Det känns självklart att STÅL! ska ha sin premiär och första spelperiod där med tanke på att detta är berättelsens epicentrum. Det blir också ett statement att inte bara turné utan även premiärer kan landa utan för centralorten och hemmascenen – ett sätt att viktig-göra fler delarna av vår region.
Blir det turné i länet?
– Ja! Premiär 5 oktober på Maximteatern i Borlänge med efterföljande turné – 5-19 oktober i Borlänge, 23 oktober i Avesta, 7-10 nov i Falun, 14 nov i Avesta och 16 nov i Hedemora.
Läs mer och boka biljett på dalateatern.se
Bilden överst: Foto Anton Höjer
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!