En maktgalen man som till vilket pris som helst vill nå makten och kungakronan. William Shakespeares pjäs Richard III är lika aktuell nu som när den skrevs, menar regissören Claes Åström. I sommar regisserar han pjäsen i clownform på Norrbottensteatern. Richard III har premiär den 8 juni på Hägnan i Luleå och turnerar i Norrbotten 28 juni-12 juli.

William Shakespeares pjäs Richard III handlar om den engelske hertigen av Gloucester. Claes beskriver pjäsen som ” en studie i maktspel och maktbegär.”

– Man får vara med när den onde tar makten och följa med hans maktspel. Och Shakespeare har använt Richard III och alla de släktband som fanns på riktigt. Men han var ju inte såhär. Han har bara använt sig av honom så den stackars Richard III, den riktige kungen, har fått ett väldigt dåligt eftermäle. Det är väldigt friserat för effekt, säger Claes.

Claes Åström. Foto Magnus Stenberg.

På idépresentationen i vintras berättade Claes att föreställningen skulle göras by the book.  Hans uppsättning av Richard III kommer att utspela sig i 1500-talsepoken, även om vissa detaljer i skådespelarnas kostymer kan vara nutida.

– Anakronismen ligger där men den ligger också i själva clownformen. Vi ska göra historien som Shakespeare har skrivit den.

Även Shakespeare hade clowner i sina föreställningar, så att göra en clownföreställning av Richard III är också enligt tidens ideal. En av Shakespeares skådespelare, Will Kemp, var enormt populär och fick specialskrivna roller, berättar Claes. En av hans uppgifter, förutom den fysiska delen med akrobatik och jonglering, var att gå ut på scenen och prata med publiken. Och det är precis vad clownerna i årets sommarteater också ska göra.

– Vi spelar utan fjärde vägg. Alla är clowner och de kommer att spela pjäsen på allvar. Men mitt i de mest dramatiska ögonblicken kan de titta ut. Genom att göra så kan skådespelarna illustrera en bihandling, eller spegelintrig, berättar Claes, och därigenom kommunicera pjäsens budskap för publiken.

Vad kan publiken förvänta sig av den här uppsättningen?

– Det som händer med en clownföreställning är att publiken blir engagerad både i karaktärerna och handlingen på ett sätt som egentligen bara görs i barnteater idag. Det har att göra med att man har skapat en genuin kontakt med publiken. Och om jag lyckas, så lyckas jag få skådespelarna att vara i pjäsens tema som är makt och maktspel, så att clownerna är lite upptagna med det. De kan då kliva ut och göra reflektioner. Det kan vara det de läst i tidningen, världsläget. För att det har relevans i den scenen.
Claes betonar också att vad som helst kan hända. Men alldeles oavsett, så följer han sin gyllene regel.

– Jag har som uppgift att berätta historien, få publiken att skratta. Och när jag har fått dem att skratta, kan vi beröra dem på djupet. Men att få någon att skratta kräver att publiken tycker om och litar på den som är på scenen. Så vi måste skapa en tillit i scen och salong.

Text: Andrea Thür /Norrbottensteatern

Bilden överst: Genrebild. iStock.

Boka din plats på Länsteatrarnas höstmöte 2023

Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023

Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.

Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2

Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.

Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.

Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.

Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se

Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.

Varmt välkommen!


    Jag vill äta middag 15 november

    Jag vill äta lunch 16 november

    Jag vill äta middag 16 november

    Jag vill äta lunch 17 november



    Jag godkänner att denna anmälan är bindande.