I en filminspelning från Folkteatern i Göteborg visas nu iscensättningen av Gustave Flauberts roman om den uttråkade Emma på SVT Play, där den går att se t.o.m. april 2021. Föreställningen Madame Bovary, regisserad av Frida Röhl, konstnärlig ledare på Folkteatern Göteborg, efter ett manus av Magnus Lindman, fick vid premiär 2019 ett mycket fint mottagande av publik och kritiker.
Med regissören Frida Röhls blick blir Madame Bovary ett nutidsdrama där lycka översätts till yta och köphets. Den bekymmerslösa Emma söker efter fler och fler följare, beundrare som kan följa hennes varje steg. Hon fångas av sin egen och andras skönhet och jagar efter vackra ting. Se filmen här.
Fler digitala satsningar på Folkteatern Göteborg
Du har väl inte missat Urgent Drama som finns på Folkteaterns digitala plattform Fjärde Scenen?
När viruset kom tillsatte Folkteatern ett dramaturgiat bestående av Lucia Cajchanova, Alejandro Leiva Wenger och Magnus Lindman, med uppdraget att på kort tid samla in ett tjugotal korta scener från dramatiker över hela världen. Uppdraget var att på en vecka skriva 2–4 minuters dramatik. Den enda förutsättningen var att det skulle vara en konstnärlig reaktion på den kris världen genomlevde just då. De flesta filmerna har filmats på Folkteatern i Göteborg och regin har skett via videolänk, eftersom regissören Frida Röhl har befunnit sig i Stockholm. Resultatet har blivit 17 absurda, roliga, drabbande och poetiska scener med en stor stilistisk bredd med allt från relationsdramer till sci-fi.
– Behovet av en digital scen är i dag viktigare än någonsin, säger Joachim Nordwall, curator Fjärde Scenen. – Då Fjärde Scenen tidigare mer var en plats för experimenterande och vilda äventyr inom konsten, är den nu också av annan vikt då restriktionerna inte tillåter teatern att blomma fullt ut. Här kan vi arbeta med internationella dramatiker och konstnärer och även nå publik på nya sätt.
Se alla filmerna i Urgent Drama på Fjärde Scenen här.
Fjärde Scenen är ett digitalt rum för experiment, konstnärlig utveckling och global öppenhet. Folkteatern producerar och beställer digitalt scenkonst för denna scen. Fjärde Scenen är ett samarbete mellan Folkteatern, Göteborgs konsthall och Regionteater Väst.
Bilden överst: Foto Mats Bäcker.
Inbjudan till Länsteatrarnas höstmöte 2023
Länsteatrarna i Sverige och Regionteater Väst hälsar dig hjärtligt välkommen till årets höstmöte i Borås. Mötet börjar den 15 november kl. 11.30 med en gemensam lunch. Mötet slutar senast kl. 13.00 den 17 november efter gemensam lunch. Deltagaravgiften för mötet är självkostnadspris: 1650kr, och inkluderar måltider och konferensavgift. Boende bokar ni själva och deltagaravgiften faktureras i efterhand.
Plats: Regionteater Väst i Borås, Söderbrogatan 2
Hotell: I första hand rekommenderar vi att ni bokar rum på Quality Hotel Grand Borås eller Comfort Hotell Jazz i Borås. Pris från 937 kr/natt för enkelrum. Hotellbokning görs av deltagarna själva med bokningskoden ”Teater 2023” via mail till Q.Grand.Boras@choice.se. OBS! Sista dag för att boka hotell till avtalat pris är den 15 oktober.
Temat för mötet är ”Scenkonstens omätbara värde”. Under det temat kommer vi bland annat diskutera scenkonst för barn och unga, ha en paneldebatt om danskonsten på länsteatrarna samt få lyssna på en inspirationsföreläsare. Utöver samtal om scenkonsten diskuterar vi som alltid aktuella frågor som rör länsteatrarnas situation för att tillsammans lära oss och utvecklas som förening och enskilda individer i våra respektive teatrar. Som vanligt kommer vi också att få ta del av scenkonst.
Under medlemsmötet (17 november kl. 9.00-10.00) beslutar vi om det kommande årets verksamhet och budget. Det kommer också att avsättas tid för enskilda samt gemensamma överläggningar.
Har du förslag på ämnen som du tycker bör tas upp är du välkommen att skicka dessa till verksamhetsledare Ylva Nordin på mailadress: ylva.nordin@lansteatrarna.se
Sista dagen att anmäla sig är den 15 oktober.
Observera att anmälan är bindande.
Varmt välkommen!